Kom i form på 3 veckor!
Att komma i form går inte blixtsnabbt MEN det går att förbättra formen avservärt på bara ett par få veckor! Jag kan nästan garantera dig viktminskning och bättre form på endast 3 veckor om du följer mitt program! Kanske viktminsking på upp till 5 kg på 3 veckor!
Du får hemma-träningsvideor, tips på mat (följ gärna matschemat för bäst resultat) och livsstil.
Jag vill gärna veta hur det går för er så håll mig gärna uppdaterad! Kom igen, nu kör vi inför beach 2012, det är inte försent ännu!
Vardagslyx!
Kikade jus på Days of our lives som är en amerikansk TV-serie/såpopera som pågått i tiotals år. Jag kan inte låta bli att älska den serien även om den är långdragen och en typsik såpa:) Jag har följt den i många år även om jag numer inte tittar frekvent...
Hur som helst ger den mig en mysig känsla och påminner mig om vardagslyx! Personerna i serien klär upp sig på veckodagar och jag måste säga att det iallafall känns som en vardagslyx. Sätt på dig en partytopp (det finns begränsningar här;) en vanlig tisdag och fixa håret fast du känner dig tråkig och glåmig, det piggar upp! Hinner du inte träna? Sök på exempelvis zumba eller bootcamp workout på youtube och kör ett 20 minuters pass framför datorn på morgonen innan skolan/jobbet (Det ger så mycket mer än du tror och är SÅ uppfiskande!) Gå ut och ät på afterwork, cykla till parken och ha picnic en veckodag efter skolan/jobbet! Det finns mycket vi kan göra för att lysa upp vardagen lite. Jag älskar själv exempelvis att gå ut i naturen i friska luften och ha picnic eller att då och då klä upp mig även då jag bara ska till affären..eller allt det där ovannämnda. Allt behöver inte ta sån tid, en liten stund räcker för att muntra upp oss!:)
Återkommer med mina favoritpass på youtube! Jag jobbar ju som träningsinstruktör bland annat och kan varmt rekomendera zumba som träningsform!
Sommar-inredning... balkong och utplats:)
Visst är det härligt att sitta i solen en fin vår och sommardag och lyssna på fåglar som kvittar, vinden i Ditt hår och blommor och träd som grönskar. Självklart tycker många av oss om att inreda våra utelpatser med härliga blommor i vackra krukor, kuddar, dynor, plädar och sedan mysa med litetända ljus då kvällen kommer! Här kommer några härliga, fina och mysiga inspirationsbilder till vårens och sommarens balkonger och uteplatser. I like it!
litinredning för
Många gillar den trendiga orientaliska inredningen med sprakande färger, mörkt trä och kulörta lyktor medan andra tycker om en mer lantlig inredning. Jag gillar en mix av de båda och de kanske syns på inspirationsbilderna. Var inte rädda för att blanda fritt, tänk utanför ramarna och dekorera med det just Du gillar!
Love from me
Pepparkaksbak och pyssel!
Dagens lunch bestod av kanongoda ekologiska hemlagade sojabön-biffar med youghurt och tortillas. Kolla in det tidigare inlägget för recept:) Ett bra tips är dessutom att rulla dem i lite mjöl innan stekning så håller de ihop bättre.
Kanske skulle vi ha gått ut i skogen och plockat lite mossa att dekorera med på ett fat? Jag tycker att det är så vackert med "moss-hjärtan" och stora blockljus, ja vi får se! Då dyker det säkert upp någon bild:)
Kram på er!
Afroditi
Fairtrade och ekologiska varor!
Ni har förmodligen hört talas om Fairtrade!
När du köper en fairtrade-certificerad produkt är du försäkrad om att den som tillverkat produkten har fått rättvist betalt och är inte utsatt för kemiska bekämpningsmedel eller annat farligt under arbetet. Helt enketl att det är rättivs handel där det ses till det bästa för både tillverkaren, säljaren och köparen. Oftast är också produkterna ekologiska! Det finns massor som är positivt med fairtrade-produkter, gå in och läs mer här: http://www.fairtrade.se/
Det finns allt från skönthetprodukter till kaffe, the, godis, leksaker, kläder och mycket mer! Det finns fairtrade-butiker, du kan handa på internet och Svenska kyrkan brukar ha en lite monter med kaffe och choklad bland annat.
Det absolut godaste teet jag har smakar är också fairtrade-thé!
Jag blev positivt överaskad då jag hittade denna goda choklad på coop forum! Jag brukar inte tycka så mycket om mörk choklad tidigare men nu har jag ändrat mig för jag hittade en med blåbär i som var fantastiskt god....:)
Japp! En bra kombo!
Ha en trevlig kväll!
Kram Afroditi
Ekologisk barnmat!
Hipp och Semper!


Jag kommer snart med recept på hemlagad ekologisk barnmat!:)
Vi hörs!
/Afroditi
Ekologiskt Veckomatschema, matsedel vecka 49!
Maten kostar ca 1000 kr beroende på vart ni handlar. Billigt, gott och nyttigt! Detta matschema är till både luncher och middagar. Det kanske verkar so krångliga rätter, men de är faktiskt superlätta att laga då du har provat en gång!
För er som har små eller stora barn som är kingiga med maten och inte vill äta synliga grönsaker är detta matschema också toppen! Det mesta är snabblagat, det som är skrivet med fet stil är extra snabblagat.
Inköpslista:
(Jag räknar med att du har kryddor sådom salt, peppar, curry, spiskummin, chilipulver, vitlökspulver, oregano, basilika, samt vitvinsvinäger och olivolja eller annan matlagningsolja)
Dessa ekologiska varor!
*1 Vitkålshuvud
*1 kg Morötter
*Tomater efter behov
*Isbergsallad eller valfri
*Ev 1 gurka
* En stor påse lök
* 2 Vitlökar
*(Persilja och basilika)
* 1 kg Potatis
* 1Zucchini
* 2 paprikor
*Olika frukter för ca 100 kr.
Frysta grönsaker:
* 1 lite påse Ärtor
* 1 påse Broccoli
* 1 påse Spenatrullar
*BasmatiRis
*Makaroner
*Lasagneplattor
* 5 burkar tomatsås
*Bulgur
*Ekologisk grönsaksbuljong
*Kycklingfileer, ca 1 kg.
* ca 1 kg vit fisk
*1 burk med vita bönor i tomatsås eller 1 paket vita bönor som du blötlägger och kokar själv
* 1 pkt röda linser
*1 pkt kikärter eller 3 burkar färdigkokta i konserv
* 3 pkt tortillas
*Tacosås
*(Taco krydda)
*(Tacochips)
*(Hård/Mjuk-Bröd)
* Torkade aprikoser, russin
* Liten påse soltorkade tomater
*(ekologisk choklad)
*(ekologiksa chips och popcorn)
*Mjölk
*Mjöl
*(Jäst)
*(Bär)
* (Flingor, havregryn eller müsli)
* Turkisk ekologisk matlagnings-youghurt
* Smör
* 2 pkt fetaost
* 1 6-pack med ägg
(Observera att det som är inom parentes är valfria produker för exempelvid frukost, hembakat bröd och till tacosen)
Något som också är viktigt är att en del av torrvarorna inte kommer att gå åt, så dessa kostnader sparar ni in till nästa veckas handling. Förtsa gången kan det bli lite dyrare att handla eftersom en basförråd ska byggas upp.
Måndag: Lunch: Currygryta med basmatiris.
Middag: Vita bönor i tomatsås med tortillas och tzatsiki
Tisdag: Lunch: Tomatbaserad Makaronisoppa med linser (hembakat bröd)
Middag: Grekisk fisk med citron och persilje-sås.
Onsdag: Lunch: Kycklingsoppa
Middag: Afrikansk kikärtsgryta med basmatiris
Torsdag: Lunch: Vegetarisk lasagne
Middag: Fisksoppa
Fredag: Lunch: Röd Linssoppa (med hembakat bröd) och fetaost
Middag: Tacos med ekologiska tillbehör
Fredagsmys: Ekologiska chips med hemmagjord dip, popcorn eller ekologiska morötter med dipp
Ekologisk mörk choklad.
Lördag: Lunch: Hemlagade fiskpinnar
Middag: Fylld kyckling med fetost och soltorkade tomater, orientalisk risblandning
Söndag: Lunch: Ungspannkaka med sylt och grädde samt grönsakssoppa.
Middag: Ekologiska köttbullar och makaroner
RECEPT
Måndag: Lunch: Currygryta med basmatiris.
Ris:Sätt på vatten till ris, koka ris enligt anvisningarna på förpackningen, lägg eventuellt i 1 tsk gurkmeja för den gula färgens skull.
Currykyckling: Finhacka en gul lök, två vitlöksklyftor och fräs dem i 2 msk olja samt 2 msk curry, 1 tsk chilipuvler, 2 tsk spiskummin, 2 krm kanel samt 2 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg i 4 dl kikärter. Rör i 2,5 dl matlagningyoughurt i omgångar och häll sedan på ca 1 dl vatten och lägg på locket, låt koka i ca 10 minuter. Servera med ris och pizzasallad. (Rececpt på pizzasallad finner du längst ner efter recepten.)
Middag: Vita bönor i tomatsås med tortillas och tzatsiki
Värm innehållet i en burk med vita bönor i tomatsås, tillsätt ev lite vitvinsvinäger, pressad eller riven vitlök samt lite chilipulver, spiskummin, salt och peppar. Tzatsiki: Riv eller pressa en vitlöksklyfta, blanda den med 1 msk olivolja eller annan matolja, samt lite salt och peppar och ev en liten bit riven gurka. Blanda med ca 3 dl matlagningsyoughurt.
Servera allt med pizzasallad i tortillasbröd.
Tisdag: Lunch: Tomatbaserad Makaronisoppa med linser (hembakat bröd)
Hacka en gul lök, riv 2 vitlöksklyftor och stek detta i lite olja, häll på ca en liter vatten, 1 burk krossade tomater, 1 buljongtärning samt två hackade morötter samt 2 dl röda linser. Häll i lite vitvinsvinäger, 1 tsk chilipulver, 1 krm spiskummin, ev lite vitlökspulver samt salt, peppar. Koka på medelvärme minst 15 minuter och mixa sedan till en slät soppa, med mixerstav eller i mixer. Tillsätt sedan 4 del makaroner och koka i ca 10 minuter, krydda med lite oregano och eventuellt basilika. Servera med hembakt bröd som du finner receptet på längre ner. (Perfekt soppa för barnen!)
Middag: Grekisk fisk med citron och persilje-sås och klyftpotatis.
Sätt på vatten till potatisen, koka den i max 10 minuter. När potatisen är klar, skär den i klyftor och lägg i formen med fisken Lägg fyra torskfileer eller annan vit ekologisk fisk i en ugnsäker form, häll över olivolja. Stek i mitten av ugnen vid ca 200 grader i ca 20 minuter eller tills fisken är klar, salta och peppra, stör eventuellt också över lite vitlökspulver. Blanda under tiden en sås med 2 dl olivolja eller annan matlagningsolja, pressad citronsaft från ca en halv citron samt 1 dl hackad bladpersilja. Blanda och salta eventuellt. Servera och häll såsen på fisken.
Onsdag: Lunch: Kycklingsoppa
Hacka en gul lök, 3 vitlöksklyftor och stek i lite olja. Häll på ca 1 liter vatten och koka upp tillsammans med 2 buljongtärningar. Lägg i 2 frysta eller färska kycklingfileer samt 3 dl basmatiris och låt koka med i ca 15 minuter. Under tiden hackar du en morot, en halv zuchini och lägger i soppan. Ta upp kyckligen, skär den i bitar och lägg tillbaka den i soppan. Häll i lite vitvinsvinäger, salt och peppar samt oregano, timjan och gärna 1 tsk rosmarin. Ta soppan från värmen och blanda i en dl matlagningsyoughurt.
Middag: Afrikansk kikärtsgryta med basmatiris
(Här kan du antingen förkoka kikärtor eller använda konserverade för snabbhetens skull)
Sätt på vatten till bulguren och koka det enligt anvisningar, gärna med en buljongtärning i. Finhacka en gul lök, 3 vitlöksklyftor och en paprika. Stek grönsakerna i olja tillsammans med 2 tsk:ar spiskummin, 2 krm kanel, 1 tsk chili. Häll på en burk krossade tomater, 2 dl vatten, en buljongtärning och låt koka i tio minuter. Lägg sedan i ca 2-3 dl kikärter, 5 rullar med spenat och låt koka i ytterligare 10 minuter, voliá, klart! Servera med bulguren.
Torsdag: Lunch: Vegetarisk lasagne
Hacka en gul lök och 3 vitlöksklyftor, stek i lite olja och häll sedan över en burk krossade tomater samt 2 dl vatten och vitvinsvinäger. Lägg i 2 dl röda linser och koka i ca 14 minuter. Mixa sedan detta. Om du inte vill ha synliga grönsaker i lasagnen kokar du även en halv zuchini, finhackade morötter, broccoli och en paprika, annars finhackar du dessa grönsaker och strör dem i mitten av lasagnen. Sätt på úgnen på 200 grader och lägg lasagneplattor i en ugnssäkerform. Varva tomat/linssåsen med grönsaker och 1 gram fetaost och gratinera sedan i ugnen. Servera med en veckosallad samt tzatsiki med klippt persilja.
Middag: Fisksoppa
Koka upp 1,5 liter vatten, 3 buljongtärningar, 2 stora morötter, 3 stora potatisar, en stor eller två små gula lökar och koka detta i ca 15 minuter. Mixa sedan till en slät soppa, Skär fisken i bitar och låt den koka i ca 10 minuter, se efter så den är väl genomkokt och servera med hembakt bröd och en grönsallad.
Fredag: Lunch: Röd Linssoppa (med hembakat bröd) och fetaost
Hacka en gul lök, 4 vitlöksklyftor och stek i lite olja tillsammans med 1 tsk chilipulver, 2 krm spiskummin, 1 krm kanel. Häll på en burk krossade tomater, lite vitvinsvinäger samt 1,3 liter vatten, koka i ca 5 minuter, mixa och häll sedan i 3 dl röda linser. Låt koka i ca 15 minuter, häll ev i lite grädde. Krydda med salt, peppar, oregano och basilika. Servera med bröd samt en grönsallad med fetaost.
Middag: Tacos med ekologiska tillbehör
Fredagsmystips: Ekologiska chips med hemmagjord dip, popcorn eller ekologiska morötter med dipp
Ekologisk mörk choklad.
Lördag: Lunch: Hemlagade fiskpinnar och potatismos
Potatismos: Koka upp vatten till 7 potatisar och koka dem mjuka, mixa dem sedan och blanda i lite salt och peppar samt lite, lite mjölk och rör om.
Fiskpinnar: Tina torskfileer eller annan vit fisk och skär i lagom stora bitar, blanda 1 ägg, salt och peppar med lite ströbröd eller eventuellt kokt quinoua och vänd fisken i blandningen. Stek i ugn i ca 200 grader tills fisken är genomstekt. Servera med veckosallad och potatismos!
Middag: Fylld kycklingfile med fetost och soltorkade tomater, orientalisk risblandning
Koka upp ca 1,3 lite vatten. Sätt på ugnen på 250 grader. Ta frysta kycklingfileer och koka dem i vattnet tillsammans med ris för 4 portioner samt en buljongtärning i ca 10 minuter, ta sedan upp kyklingen med låt riset koka klart.
Hacka en par soltorkade tomater, 50 gram fetaost och blanda detta med basilika, en pressad eller riven vitlöksklyfta samt salt och peppar. Skär kycklingfileerna längs ena långsidan och fyll dem med blandningen. Stek dem sedan i en ugnsäkerform i ca 10 minuter tills kycklingen är helt genomstekt. När riset kokat klart blandar du det med russin, hackade aprikoser och klippt persilja och ett par droppar olivolja. Servera med valfri sallad.
Söndag: Lunch: Ungspannkaka med sylt och grädde samt grönsakssoppa.
Ugnspannkaka: (Recept lånat från google.se)
- 4 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 8 dl mjölk
- 2 krm salt
- 40 g smör
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa mjöl, salt och hälften av mjölken till en slät smet.
- Tillsätt äggen och resten av mjölken.
- Vispa jämnt.
- Smält smöret och rör ner det i smeten.
- Häll allt i en smord långpanna.
- Grädda i 20-25 minuter.
- Servera med en god sylt och vispad grädde.
Grönsakssoppa:
Koka upp 1 liter vatten, häll i 1 grönsaksbuljongtärning, 1 riven lök tärna morötter och häll i och koka ca 10 minuter utan lock tillsammans med lite vitvinsvinäger, 1 krm chili, 1 tsk vitlökspulver, oregano, salt och peppar. Lägg sedan i broccoli, ärtor och låt koka i någon minut. Häll i 1/2 dl grädde och servera.
Middag: Ekologiska köttbullar och makaroner
Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen, koka eller stek köttbullarna. Om du vill ha sås, häll i lite grädde samt salta och peppra och eventuellt lite soja.
PIZZASALLADEN:
Hacka eller riv ett halvt vitkålshuvud, blanda 1 dl vinäger, 2 msk matlagningsolja, 1 dl vatten, salt, 2 krm svartpeppar samt 2 rivna vitlöksklyftor i en skål och rör om. Lägg i vitkålen.
VECKOSALLAD: Samma som pizzasalladen men tillsätt även riven morot och eventuellt lite socker.
HOPPAS DET SKA SMAKA!
Kramar Afroditi Här kommer en ekologisk matlista och schema som recept för en vecka beräknat för 4 personer.
Maten kostar ca 1000 kr beroende på vart ni handlar. Billigt, gott och nyttigt! Detta matschema är till både luncher och middagar. Det kanske verkar so krångliga rätter, men de är faktiskt superlätta att laga då du har provat en gång!
För er som har små eller stora barn som är kingiga med maten och inte vill äta synliga grönsaker är detta matschema också toppen! Det mesta är snabblagat, det som är skrivet med fet stil är extra snabblagat.
Inköpslista:
(Jag räknar med att du har kryddor sådom salt, peppar, curry, spiskummin, chilipulver, vitlökspulver, oregano, basilika, samt vitvinsvinäger och olivolja eller annan matlagningsolja)
Dessa ekologiska varor!
*1 Vitkålshuvud
*1 kg Morötter
*Tomater efter behov
*Isbergsallad eller valfri
*Ev 1 gurka
* En stor påse lök
* 2 Vitlökar
*(Persilja och basilika)
* 1 kg Potatis
* 1Zucchini
* 2 paprikor
*Olika frukter för ca 100 kr.
Frysta grönsaker:
* 1 lite påse Ärtor
* 1 påse Broccoli
* 1 påse Spenatrullar
*BasmatiRis
*Makaroner
*Lasagneplattor
* 5 burkar tomatsås
*Bulgur
*Ekologisk grönsaksbuljong
*Kycklingfileer, ca 1 kg.
* ca 1 kg vit fisk
*1 burk med vita bönor i tomatsås eller 1 paket vita bönor som du blötlägger och kokar själv
* 1 pkt röda linser
*1 pkt kikärter eller 3 burkar färdigkokta i konserv
* 3 pkt tortillas
*Tacosås
*(Taco krydda)
*(Tacochips)
*(Hård/Mjuk-Bröd)
* Torkade aprikoser, russin
* Liten påse soltorkade tomater
*(ekologisk choklad)
*(ekologiksa chips och popcorn)
*Mjölk
*Mjöl
*(Jäst)
*(Bär)
* (Flingor, havregryn eller müsli)
* Turkisk ekologisk matlagnings-youghurt
* Smör
* 2 pkt fetaost
* 1 6-pack med ägg
(Observera att det som är inom parentes är valfria produker för exempelvid frukost, hembakat bröd och till tacosen)
Något som också är viktigt är att en del av torrvarorna inte kommer att gå åt, så dessa kostnader sparar ni in till nästa veckas handling. Förtsa gången kan det bli lite dyrare att handla eftersom en basförråd ska byggas upp.
Måndag: Lunch: Currygryta med basmatiris.
Middag: Vita bönor i tomatsås med tortillas och tzatsiki
Tisdag: Lunch: Tomatbaserad Makaronisoppa med linser (hembakat bröd)
Middag: Grekisk fisk med citron och persilje-sås.
Onsdag: Lunch: Kycklingsoppa
Middag: Afrikansk kikärtsgryta med basmatiris
Torsdag: Lunch: Vegetarisk lasagne
Middag: Fisksoppa
Fredag: Lunch: Röd Linssoppa (med hembakat bröd) och fetaost
Middag: Tacos med ekologiska tillbehör
Fredagsmys: Ekologiska chips med hemmagjord dip, popcorn eller ekologiska morötter med dipp
Ekologisk mörk choklad.
Lördag: Lunch: Hemlagade fiskpinnar
Middag: Fylld kyckling med fetost och soltorkade tomater, orientalisk risblandning
Söndag: Lunch: Ungspannkaka med sylt och grädde samt grönsakssoppa.
Middag: Ekologiska köttbullar och makaroner
RECEPT
Måndag: Lunch: Currygryta med basmatiris.
Ris:Sätt på vatten till ris, koka ris enligt anvisningarna på förpackningen, lägg eventuellt i 1 tsk gurkmeja för den gula färgens skull.
Currykyckling: Finhacka en gul lök, två vitlöksklyftor och fräs dem i 2 msk olja samt 2 msk curry, 1 tsk chilipuvler, 2 tsk spiskummin, 2 krm kanel samt 2 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg i 4 dl kikärter. Rör i 2,5 dl matlagningyoughurt i omgångar och häll sedan på ca 1 dl vatten och lägg på locket, låt koka i ca 10 minuter. Servera med ris och pizzasallad. (Rececpt på pizzasallad finner du längst ner efter recepten.)
Middag: Vita bönor i tomatsås med tortillas och tzatsiki
Värm innehållet i en burk med vita bönor i tomatsås, tillsätt ev lite vitvinsvinäger, pressad eller riven vitlök samt lite chilipulver, spiskummin, salt och peppar. Tzatsiki: Riv eller pressa en vitlöksklyfta, blanda den med 1 msk olivolja eller annan matolja, samt lite salt och peppar och ev en liten bit riven gurka. Blanda med ca 3 dl matlagningsyoughurt.
Servera allt med pizzasallad i tortillasbröd.
Tisdag: Lunch: Tomatbaserad Makaronisoppa med linser (hembakat bröd)
Hacka en gul lök, riv 2 vitlöksklyftor och stek detta i lite olja, häll på ca en liter vatten, 1 burk krossade tomater, 1 buljongtärning samt två hackade morötter samt 2 dl röda linser. Häll i lite vitvinsvinäger, 1 tsk chilipulver, 1 krm spiskummin, ev lite vitlökspulver samt salt, peppar. Koka på medelvärme minst 15 minuter och mixa sedan till en slät soppa, med mixerstav eller i mixer. Tillsätt sedan 4 del makaroner och koka i ca 10 minuter, krydda med lite oregano och eventuellt basilika. Servera med hembakt bröd som du finner receptet på längre ner. (Perfekt soppa för barnen!)
Middag: Grekisk fisk med citron och persilje-sås och klyftpotatis.
Sätt på vatten till potatisen, koka den i max 10 minuter. När potatisen är klar, skär den i klyftor och lägg i formen med fisken Lägg fyra torskfileer eller annan vit ekologisk fisk i en ugnsäker form, häll över olivolja. Stek i mitten av ugnen vid ca 200 grader i ca 20 minuter eller tills fisken är klar, salta och peppra, stör eventuellt också över lite vitlökspulver. Blanda under tiden en sås med 2 dl olivolja eller annan matlagningsolja, pressad citronsaft från ca en halv citron samt 1 dl hackad bladpersilja. Blanda och salta eventuellt. Servera och häll såsen på fisken.
Onsdag: Lunch: Kycklingsoppa
Hacka en gul lök, 3 vitlöksklyftor och stek i lite olja. Häll på ca 1 liter vatten och koka upp tillsammans med 2 buljongtärningar. Lägg i 2 frysta eller färska kycklingfileer samt 3 dl basmatiris och låt koka med i ca 15 minuter. Under tiden hackar du en morot, en halv zuchini och lägger i soppan. Ta upp kyckligen, skär den i bitar och lägg tillbaka den i soppan. Häll i lite vitvinsvinäger, salt och peppar samt oregano, timjan och gärna 1 tsk rosmarin. Ta soppan från värmen och blanda i en dl matlagningsyoughurt.
Middag: Afrikansk kikärtsgryta med basmatiris
(Här kan du antingen förkoka kikärtor eller använda konserverade för snabbhetens skull)
Sätt på vatten till bulguren och koka det enligt anvisningar, gärna med en buljongtärning i. Finhacka en gul lök, 3 vitlöksklyftor och en paprika. Stek grönsakerna i olja tillsammans med 2 tsk:ar spiskummin, 2 krm kanel, 1 tsk chili. Häll på en burk krossade tomater, 2 dl vatten, en buljongtärning och låt koka i tio minuter. Lägg sedan i ca 2-3 dl kikärter, 5 rullar med spenat och låt koka i ytterligare 10 minuter, voliá, klart! Servera med bulguren.
Torsdag: Lunch: Vegetarisk lasagne
Hacka en gul lök och 3 vitlöksklyftor, stek i lite olja och häll sedan över en burk krossade tomater samt 2 dl vatten och vitvinsvinäger. Lägg i 2 dl röda linser och koka i ca 14 minuter. Mixa sedan detta. Om du inte vill ha synliga grönsaker i lasagnen kokar du även en halv zuchini, finhackade morötter, broccoli och en paprika, annars finhackar du dessa grönsaker och strör dem i mitten av lasagnen. Sätt på úgnen på 200 grader och lägg lasagneplattor i en ugnssäkerform. Varva tomat/linssåsen med grönsaker och 1 gram fetaost och gratinera sedan i ugnen. Servera med en veckosallad samt tzatsiki med klippt persilja.
Middag: Fisksoppa
Koka upp 1,5 liter vatten, 3 buljongtärningar, 2 stora morötter, 3 stora potatisar, en stor eller två små gula lökar och koka detta i ca 15 minuter. Mixa sedan till en slät soppa, Skär fisken i bitar och låt den koka i ca 10 minuter, se efter så den är väl genomkokt och servera med hembakt bröd och en grönsallad.
Fredag: Lunch: Röd Linssoppa (med hembakat bröd) och fetaost
Hacka en gul lök, 4 vitlöksklyftor och stek i lite olja tillsammans med 1 tsk chilipulver, 2 krm spiskummin, 1 krm kanel. Häll på en burk krossade tomater, lite vitvinsvinäger samt 1,3 liter vatten, koka i ca 5 minuter, mixa och häll sedan i 3 dl röda linser. Låt koka i ca 15 minuter, häll ev i lite grädde. Krydda med salt, peppar, oregano och basilika. Servera med bröd samt en grönsallad med fetaost.
Middag: Tacos med ekologiska tillbehör
Fredagsmystips: Ekologiska chips med hemmagjord dip, popcorn eller ekologiska morötter med dipp
Ekologisk mörk choklad.
Lördag: Lunch: Hemlagade fiskpinnar och potatismos
Potatismos: Koka upp vatten till 7 potatisar och koka dem mjuka, mixa dem sedan och blanda i lite salt och peppar samt lite, lite mjölk och rör om.
Fiskpinnar: Tina torskfileer eller annan vit fisk och skär i lagom stora bitar, blanda 1 ägg, salt och peppar med lite ströbröd eller eventuellt kokt quinoua och vänd fisken i blandningen. Stek i ugn i ca 200 grader tills fisken är genomstekt. Servera med veckosallad och potatismos!
Middag: Fylld kycklingfile med fetost och soltorkade tomater, orientalisk risblandning
Koka upp ca 1,3 lite vatten. Sätt på ugnen på 250 grader. Ta frysta kycklingfileer och koka dem i vattnet tillsammans med ris för 4 portioner samt en buljongtärning i ca 10 minuter, ta sedan upp kyklingen med låt riset koka klart.
Hacka en par soltorkade tomater, 50 gram fetaost och blanda detta med basilika, en pressad eller riven vitlöksklyfta samt salt och peppar. Skär kycklingfileerna längs ena långsidan och fyll dem med blandningen. Stek dem sedan i en ugnsäkerform i ca 10 minuter tills kycklingen är helt genomstekt. När riset kokat klart blandar du det med russin, hackade aprikoser och klippt persilja och ett par droppar olivolja. Servera med valfri sallad.
Söndag: Lunch: Ungspannkaka med sylt och grädde samt grönsakssoppa.
Ugnspannkaka: (Recept lånat från google.se)
- 4 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 8 dl mjölk
- 2 krm salt
- 40 g smör
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa mjöl, salt och hälften av mjölken till en slät smet.
- Tillsätt äggen och resten av mjölken.
- Vispa jämnt.
- Smält smöret och rör ner det i smeten.
- Häll allt i en smord långpanna.
- Grädda i 20-25 minuter.
- Servera med en god sylt och vispad grädde.
Grönsakssoppa:
Koka upp 1 liter vatten, häll i 1 grönsaksbuljongtärning, 1 riven lök tärna morötter och häll i och koka ca 10 minuter utan lock tillsammans med lite vitvinsvinäger, 1 krm chili, 1 tsk vitlökspulver, oregano, salt och peppar. Lägg sedan i broccoli, ärtor och låt koka i någon minut. Häll i 1/2 dl grädde och servera.
Middag: Ekologiska köttbullar och makaroner
Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen, koka eller stek köttbullarna. Om du vill ha sås, häll i lite grädde samt salta och peppra och eventuellt lite soja.
PIZZASALLADEN:
Hacka eller riv ett halvt vitkålshuvud, blanda 1 dl vinäger, 2 msk matlagningsolja, 1 dl vatten, salt, 2 krm svartpeppar samt 2 rivna vitlöksklyftor i en skål och rör om. Lägg i vitkålen.
VECKOSALLAD: Samma som pizzasalladen men tillsätt även riven morot och eventuellt lite socker.
HOPPAS DET SKA SMAKA!
Kramar Afroditi
Ekoblogg!
Jag har helt enkelt upptäckt att jag verkligen gillar ekologisk matlagning! Det är inte bara gott och bra för oss själva utan för vår omgivning, naturen och miljön. Jag vill gärna belysa detta och skriva om det och hoppas att det ska vara intressant och inspirerande även för er!:) Så detta blir till stor del en ekologi-blogg! Här kommer en del ekologiska veckomatsedlar, recept, matscheman och så vidare att förekomma:)
Jag har nu testat att handla endast ekologiska varor (så när som på två-tre saker) de senaste två veckorna och det är riktigt intressant! Jag har till min stora förtjusning upptäckt att det inte alls är så dyrt som jag trodde att det skulle vara. Tvärtom har våra matkostnader varit lägre de senaste två veckorna, alltså kan ekologisk mat vara billigare i längden. Jag tror att orsaken till detta är; 1: Jag tänker verkligen efter när jag handlar eftersom det är lite svårare att hitta ekologiska alternativ, den där "extra varan du kanske behöver" slinker inte ner i korgen lika lätt. 2: Jag måste planera måltiderna, samma effekt som föregående punkt. 3: När du köper ekologisk mat värderar du kostnaden på ett annat sätt och kastar inte lika mycket mat, det blir inte så mycket "slit och släng"-mentalitet eftersom det är lite dyrare! Köper du en vara ser du till att verkligen använda den. 4: All mat finns inte ekologisk men däremot finner du många andra alternativ som är riktigt goda och ofta billiga, bönor och linser exempelvis som kanske ersätter till exempel mycket kött som vanligtvis är lite dyrare.
Ni vet väl att den mesta icke-ekologiska mat vi äter ofta är besprutad med giftiga och allergiframkallande ämnen. Jag tror inte att detta är speciellt bra varken för oss eller miljön i det långa loppet eftersom det kan leda till allergier bland annat. Tyvärr väljer många av oss bort ekologiska varor eftersom det är dyrt, jag vill gänra visa på vilket sätt det kan vara billigt:) Min tanke är att om fler väljer att äta ekologiska varor kommer det att komma till fler varor och allt mer av jordburken och matindustrin kommer att bli ekologisk!
Många äter inte mycket baljväxter, dvs bönor och linser men jag vill ge er goda recept på det, det är billigt, nyttigt och väldigt gott om det tillagas på rätt sätt!
För oss som också gillar kött och snabbt och lättlagad mat till en hungrig familj eller till lunchen vill jag tipsa er om Felix ekologiska köttbullar gjorda på enbart nötkött. Jättegoda, de smakar nästan som hemlagade! PÅ Willys kostar det ca 33 kr, billigt också!
Ha det gott!
Afrotidi
Mat, bak och hemmaliv!
Du är varmt Välkommen!
Bloggen kommer att handla om allt som har att göra med hemmaliv, mat och bak, kost och hälsa, hur jag ser på saker och ting, inredning och även en del om resor och träning. Detta kommer i en traditionell och modern blandning:)
Jag älskar att laga mat från grunden, gärna med ekologisk inriktning, jag kommer att försöka ge tips hur det gör att göra på ett bra sätt även med en liten budget. Skälvklart gillar jag också att baka, lite sött kan också vara bra för oss:)
Jag måste börja med att skriva hur härligt det är att vara hemma! Både i slott och i koja, vart du än bor så finns det oftast roliga och fina saker du kan göra i ditt hem för att göra vardagen lite roligare och mysigare:)
Jag delar också med mig av ett supergott recept på en god och enkel efterätt.
Kanske något att "överaska" familjen, partnern eller dig själv med till kvällsfikat...
Fruktsallad med enkel hemlagad vanlijsås!
Fruktsallad gör du med säsongens frukter eller det du har hemma (jag valde en enkal med äpple, banan och satsumas).
Vanligsåsens recept kommer här...
Blanda 1 ägg, 4 dl mjölk (gärna 3% men 1,5% fett går bra),
2 msk socker och 2 tsk potatismjöl i en kastrull. Låt sjuda på svag värme, det är viktigt
att röra om hela tiden. Låt ej såsen koka, då stelnar ägget och såsen skär sig.
Rör om tills såsen tjocknar och häll sedan över den i en skål för att svalna.
Ställ in såsen en liten stund i kylen för att svalna, rör om då och då.
Blanda till sist i 2 msk vanliljsocker.
Klart att servera! Hoppas det smakar!!!